XAL Competence Center

Graz
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center
Fotografia © Paul Ott
XAL Competence Center - Lageplan
Dibuix © INNOCAD architecture
XAL Competence Center - Erdgeschoß
Dibuix © INNOCAD architecture
XAL Competence Center - Schnitt
Dibuix © INNOCAD architecture
Architects
INNOCAD
Localització
Graz
Any
2011
Pisos
1-5 pisos

The competence center for one of the leading international architectural lighting companies represents a conversion of an existing factory building from the '70s into a unique home base and lighting technology laboratory for pioneering research and development. The building is organized on three axes, with the two outer ones accommodating the lighting technology laboratories, equipped with cutting-edge technology and open workspaces divided by half-height cabinets. The central axis contains a spacious communication and welcome area for customers and co-workers, meeting rooms, open workspaces, lounge, and recreational facilities. A cafeteria, playground, quiet zones, and a zen-inspired atrium are also included. The outer face of the building corresponds to a calm, clear aesthetic. Echoing the SEE THE LIGHT leitmotif in the corporate architecture, the facade translates the interplay of light and shade into a barcode. The perforated, trapezoidal, sheet metal facade wraps around the entire construction and traces the silhouette of the formal industrial building behind it. Towards the river, the building opens onto the park-like, outdoor work and communication area, which continues the rigor and clarity of the corporate architecture.

Projectes relacionats

  • WhO Interior Sheet
    WhO
  • Neues Wohnquartier in Mölln
    czerner göttsch architekten
  • Wohnhaus und Scheune
    Walker Architekten
  • Schulhaus Weissenstein
    lightsphere GmbH
  • National Museum of Qatar
    Werner Sobek – Engineering, Design & Nachhaltigkeit

Revista

Altres projectes per INNOCAD

HQ Volksbank Südtirol
Bozen, Italy
C&P Corporate Headquarter
Graz
TWA the world academy
King Abdullah Economic City, Saudi Arabia
SAP Vienna
Wien
Haus Salzkammergut
Gmunden
360° LAB
Graz