Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie
Photo © tschinkersten fotografie

FMO Funke Media Office

 Back to Projects list
Address
Jakob-Funke-Platz 1, 45127 Essen, Germany
Year
2019
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories
Client
FUNKE Mediengruppe GmbH & Co. KGaA | Kölbl Kruse GmbH
Team
Freiraumplanung: Club L94 Landschaftsarchitekten GmbH, Tragwerksplanung: FCP Fritsch Chiari & Partner ZT GmbH, HKLS-Planung: ZFG-Projekt GmbH, Elektroplanung: Kubik Project Ges.m.b.H., Bauphysik: DI Röhrer | knp.bauphysik Ingenieurgesellschaft mbH, Energiekonsulent: Transsolar Energietechnik GmbH, Fassadenplanung: Pfeiler ZT GmbH / Rache Engineering GmbH, Brandschutzplanung: BSCON Brandschutzconsult GmbH, Großküchenplanung: IB Ronge Stria GmbH, Lichtplanung: Pokorny Lichtarchitektur, Kostenkontrolle: Ingenieurbüro Radl GmbH
Joint Venture
FCP Fritsch, Chiari & Partner ZT GmbH

More than the sum of its parts

A true exclamation-point! The newly opened headquarter of the international Funke Media Group defines a coherent urban-design ensemble, which, like a well-proportioned body, is articulated as a consistent whole. Its head: the Funke Media Tower which also accommodates the News Wall, Germany's largest LED video wall. Its fingers: the surrounding buildings, laid out for variable uses, which was a crucial factor in the planning process. Pursuant to this approach, the ensemble also comprises public areas such as lobbies, restaurants, and conference rooms as well as areas of amenity and recreation. In the interior, the pronounced planning idea is inscribed in the different usable areas: newsrooms meet offices, a day-care center for children or employee training facilities. Based on the colors black, silver, and white, the design concept also references the printing process—metaphorically, the printing ink is put on white paper by silver stamps. As an architectural footnote, large stretches of cast-stone tiling in the outdoor areas, punctuated by water basins, rows of closely planted trees, and courtyard-like green areas underscore the overall urban character of the new corporate headquarters. Situated between Essen’s Grüne Mitte and Berliner Platz neighborhoods, the built ensemble of the Funke Media Office may, with the harmonious interplay of its structural parts, be read as an urban architectural statement that is newsworthy in every possible sense of the word.

Other Projects by AllesWirdGut

IBK Neugestaltung Maria Theresien Strasse
Innsbruck
NHK Niederösterreich Haus
Krems
ERZ Social Housing
Wien
LOU Single House
Vienna
KIT Kindergarten
Wien
ROM Festival site in a roman quarry
St. Margarethen