Büro Ausbau

 Back to Projects list
Year
2007
Team
raumhochrosen - Heike Schlauch und Robert Fabach
Tischlerei
schmidinger modul

The tailored Think Tank  Interior Design – Office for Hans Joachim Gögl.

raumhochrosen – Heike Schlauch und Robert Fabach  about their work for the interior finish for Hans Joachim Gögl

The attic, this interior project is situated in, was adapted during the refurbishment of an old urban house. The communication adviser Hans-Joachim Gögl had acquired it and commissioned raumhochrosen with the interior design.

They created highly individual space for concentrated work and productive meetings. This space, serving as the main instrument and interface for this practice was specially tailored to the needs and qualities of its user. Relaxed first contacts, constructive meetings, creative brain storms, productive workshops and nice parties afterwards. The choice of materials and colours was consequently made in close cooperation with the client adjusting them like shoes and suits to his very personality. Therefor the room was carefully created like a character in a novel. A quite reliable companion to its master.

The great meeting room dominates the first view. Behind a thick wall a workplace for an assistant, archives and a private office are provided. A discreet kitchen unit serves for coffee and more and opposes a wide and comforting lounge at the very other end of the meeting room. A place for chats, productive meditation and a relaxing atmosphere.

In the long run the office should be convertible into a living unit with little effort. The lay  out of the plan and additional ducts make this possible.

Broad floor boards made of larchwood, brushed and slightly withened form the solid base. A thick freestanding wall in the middle functions as archive, bookshelf and load bearing column. A series of elevating bays in the ceiling increase the free hight of 2,50m and a sensible lighting concept makes the overall room perceptible and allows the shift through various lighting moods.

Ambivalences and options are extremly important for creative work and its flow. This ambivalences are provoced by a special colouring. Five shades of white had been applied and according to the changes of weather and personal moods, the room is revealing new aspects of its character.

Other Projects by Heike Schlauch raumhochrosen

Greber Hörensehen
Hohenems
Wohnanlage Brielgasse
Bregenz
Kinderland Westside
Bern, Switzerland
aha Jugendinformationszentrum
Dornbirn
Einfamilienhaus Watzenegg
Dornbirn
Vogelhäuser