Drawing © HOLODECK architects
Drawing © HOLODECK architects
Drawing © HOLODECK architects
Drawing © HOLODECK architects
Drawing © HOLODECK architects
Drawing © HOLODECK architects
Drawing © HOLODECK architects
Drawing © HOLODECK architects

zhengzhou quarter

 Back to Projects list
Location
Zhengzhou, China
Year
2012
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed
Team
Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Niels Merschbrock, Christian Rottensteiner

The proposal for zhengzhou quarter outlines a new typology for habitats. The overall site of the proposal evolves as part of a larger neighbourhood development. Positioned next to a new district for cultural and public affairs, as well as a university campus, the housing area is designed for scientists and researchers from all over the world. Therefore, the concept takes into consideration a variety of aspects in response to housing developments and design methodologies, proposing a different framework for a gentle urban densification, whilst improving the quality of all surrounding outdoor spaces.
The process started with a careful analysis of the change from a historical village structure to the modern, traffic orientated block structure. The proposal comprises plots with a minimum of 15m views into adjoined green areas. Further organisation and orientation of the housing units follow the differentiation of outdoor spaces into public green areas, semi-public zones and private gardens. All of which appear together as vast open sceneries of a countryside landscape and ensure wide reaching views. Public and semi-public outdoor areas transform into larger greens and become children’s playgrounds, relaxation areas and active microclimatic sectors. The typology of the houses positioned within the zhengzhou quarter is mixed, allowing for a diversity of users of different income and age. Access to the plots is only possible through a so called Wohnstrasse – a speed limited road that can be used by cars, motorcycles, bicycles and pedestrians simultaneously for an active public space and a quiet private living area.

Other Projects by HOLODECK architects

earthquake memorial
Nantou
hall 01
St. Veit an der Glan
sustainable quartier
Kopenhagen, Denmark
parkhouse
vienna
rooftop 02
vienna
shift house
Klagenfurt