Bildungszentrum

Holzgau
Photo © ATP/Philipp
 
 
Photo © ATP/Philipp
 
 
Photo © ATP/Philipp
 
 
Photo © ATP/Philipp
 
 
Architects
ATP architekten ingenieure
City
Holzgau
Year
2016

A single-phase invited competition resulted in the selection for realization of a concept by sphere by ATP for a building in which the school, kindergarten, nursery, after-school facilities and sports hall were brought together under one roof.

The center slips harmonically into the rural setting and enjoys a close relationship with Holzgau, despite its location on the edge of the village.

A central foyer integrates and serves the entire complex while meaning that every element can also be independently used. The group rooms of the ground floor childcare facility can be flexibly used and offer the children a range of spatial experiences. Large glass façades offer views to the youngest children as well as visibly drawing the exterior deep into the spaces: The wide, seat-height window sills allow the children to view what is happening outside. The primary school at first floor level contains not only classrooms and workrooms but also a number of external areas which are oriented to the various learning areas.

The internal spaces make extensive use of low-emission hardwood.
Client
Gemeinde Holzgau

Competition
2014, 1. Preis

Total Built Area
1.756 qm

Total Built Volume
6.950 m³

Construction Period
2015-2016

Related Projects

Other Projects by ATP architekten ingenieure