Eurogate Zero Energy House

Vienna
Photo © Sengmueller
Photo © Sengmueller
Photo © Dietmar Feichtinger
Photo © Sengmueller
Architects
Dietmar Feichtinger Architectes
Address
Aspangstraße , 1030 Vienna
Year
2012
Client
Heimbau

The assignment of the individual structures is based on the urban planning model. Clearly defined volumes form an ensemble
The building on the corner of the plot (“structural element 1”) is fully uplifted from the ground-floor level and forms a striking volume because of its height. It allows an open pedestrian connection between the courts and public green areas, as well as an open access to the apartments. Two east-west oriented structures convey the components of the adjacent building site (“structural elements 2 + 3”). They are located at distance from the first building and thus ensure additional transparency between the Aspang street and the public green area located in the south of the construction site. All apartments are naturally lit from South or West thanks to the openings on the entire height of the buildings. The building volumes seem uplifted because of the recessed basement which comprises the common areas.

Competition 06 | 2007
Start of planning 02 | 2008
Start of construction 10 | 2009

Surface 9 057 m²

Related Projects

  • Bærum Cultural Center
    Snøhetta
  • Museum of Inuit Art
    gh3
  • Russell Hill Road
    gh3
  • House 60
    gh3
  • Bibliothek der Hochschule für Technik und Wirtschaft
    HerbstKunkler Architekten

Magazine

Other Projects by Dietmar Feichtinger Architectes

Rotunda
Neuilly-sur-Seine, France
Mobile Footbridge
Gand, Belgium
Fix and Mobile Footbridges Zennegat
Willebroek, Belgium
3 Passerelles - Braque, Chagall, Miro
Strasbourg, France
Footbridge Valmy
Nanterre, France
Footbridge of the museum
Hamburg, Germany