Frastanz-Hofen Education Centre

Frastanz
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Architects
pedevilla architects
Location
Frastanz
Year
2021
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories
Client
Marktgemeinde Frastanz
Team
Johanna Herzog, Frank Oberlerchner, Robert Rau, Valentin Dürselen

All in One — Forward-thinking pedagogy in Frastanz, Vorarlberg

The Frastanz-Hofen education centre was developed as a joint location for childcare, kindergarten and primary school. It develops from an existing school building, which was comprehensively refurbished but also improved functionally and structurally, with the school still in operation. The extension consists of four new wings that seamlessly connect to the existing building. As a result of the new overall shape of the building, quiet peripheral zones were created for individual learning clusters, while a central marketplace opens up in the centre as a place for meeting and exchange. In this space, children of all ages and parents can come together.

In addition to the school, kindergarten and childcare facilities, the education centre also includes sports rooms, workshops and several music spaces. Many of the rooms are also used by local clubs and the local community.

In the pedagogical concept, great importance was attached to optimising the transition from elementary to primary school. The building is designed to provide the most consistent and targeted pedagogy possible for children aged 1.5 to 10 years. Recurring shared spaces (marketplaces) are also seen as pedagogical nodes. Both children and pupils gather there, being able to re-group into their respective educational areas. Parents use these zones as social areas. A shared meeting space is available for the educators.

A natural and grounded choice of materials creates a down-to-earth and cosy atmosphere - a feeling of being at home. Thanks to their quality, the familiar, regional materials - such as hand-rubbed lime plaster with local aggregates, as well as untreated fir and maple wood - promote communal identification, thus achieving long-term social acceptance.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by pedevilla architekten

House At Mill Creek
Mühlen in Taufers/South Tyrol, Italy
Fire Station Vierschach
Vierschach, Italy
Lake Garda Holiday Home
Bardolino/Veneto, Italy
Chalet La Pedevilla
Pliscia/South Tyrol, Italy
Fire Department Sand in Taufers
Sand in Taufers, Italy
Hotel Bühelwirt
St. Jakob in Ahrntal, Italy