St Gerold Community Centre

St. Gerold
Architects
cukrowicz nachbaur architekten
Year
2007

The new building of the community centre is positioned as a 4-storey building laterally shifted to the school building. School and new building develop a spatial gate situation. The building uses both existing even surfaces [the village-square to street level as well as the playground level] and places itself as a connecting element in between and contains the areas of Kindergarden, children's game group, village shop, multipurpose room and municipality. The new center is the first 4-storey timber building of Vorarlberg. All construction units of the house are from massive wood and come mainly from forests own to municipality. They are inserted completely untreated. The compact volume is designed as a passive house and in energy-technical respect nearly self-sufficient. The building is already considered as a paradigm on the subjects of ecology, sustainability and native creation of value.

Team
Stefan Abbrederis [PL], Christian Schmölz, Michael Abt, Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm

Client
Gemeinde St.Gerold Immobilienverwaltungsges.m.b.H. & Co KG

Photographer
Hanspeter Schiess

Competition
2007 1st Prize

Construction
2008

Related Projects

  • Ev. Gemeindehaus
    Reuter + Werr Architekten BDA
  • District of Columbia Public Library Dorothy I. Height / Benning Neighborhood Library
    Davis Brody Bond
  • Haus der Kinder Tivoli
    reitter_architekten
  • Salorge
    atelier arcau
  • "tick trick track" Mehrfamilienhaus mit Kindergarten
    haefele schmid architekten ag

Magazine

Other Projects by cukrowicz nachbaur architekten

Sparkasse Bank Headquarters Singen
Singen, Germany
Library of Philology at University Munich
Munich, Germany
Sülchenkirche Bishop Burial Vault, Rottenburg am Neckar
Rottenburg, Germany
Thüringen Fire Station
Thüringen
Koblach Social Centre
Koblach
Global Headquarters DMG MORI Winterthur
Winterthur, Switzerland