Jungfernstieg

Hamburg, Germany
Photo © WES LandscapeArchitecture
Photo © Joern Hustedt
Photo © Joern Hustedt
Photo © Klostermann
Photo © Joern Hustedt
Photo © Joern Hustedt
Photo © Joern Hustedt
Drawing © Peter Wels
Drawing © Peter Wels
Landscape Architects
WES LandschaftsArchitektur
Location
Hamburg, Germany
Year
2006

The jury of the international competition held by the city of Hamburg commented on our draft as follows: “The proposal is clear and simple, yet also sophisticated: the Alster jetty will be replaced by a spacious stairway, which takes up the whole width of the Jungfernstieg, extends down as far as the water and provides a wide range of movable seating possibilities. In contrast to the flat flight of steps, the Jungfernstieg will once again be given a clearly outlined, triaxial avenue of linden trees on the side by the lake, hence continuing the promenade around the Binnenalster (Inner Alster Lake), yet due to the box-like shape of the trees and the gap that has been left, also discretely highlighting it, allowing for a permanent partial view of the facades behind. With these few, yet significant interventions, it is possible, using unpretentious means, to give the Jungfernstieg a clear structure, dividing it into a boulevard on the building side, a large promenade on the lake side and a recreational and seating area towards the jetty. (WES) has succeeded in not only creating a continuation of the historic structuring of the Jungfernstieg, but also a new image of natural and unobtrusive beauty.”

Client
Freie und Hansestadt Hamburg;
Förderverein „Lebendiger Jungfernstieg e.V.“, Hamburg

Project period
2002-2006

Size
37.500 m²

Competition
1st prize „Ideenwettbewerb zur Neugestaltung des Jungfernstieg“, 2002

Realisation
WES & Partner

Partner
André Poitiers Architekt, Hamburg

Related Projects

  • Osaka University MACHIKANE Nursery school
    Coelacanth K&H Architects
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • New chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazine

Other Projects by WES LandschaftsArchitektur

Alexanderplatz
Berlin, Germany
Reemtsma-Park
Hamburg, Germany
Willy-Brandt-Platz and the central bus terminal
Erfurt , Germany
Penthouse Garden
Hannover, Germany
Graf-Adolf-Square 15
Düsseldorf, Germany
Urban development VIERTEL ZWEI
Wien