NBO Interior Design ÖVW

Vienna
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
Photo © tschinkersten fotografie, 2020
OG 7
Drawing © AllesWirdGut
OG 8
Drawing © AllesWirdGut
OG 9
Drawing © AllesWirdGut
Architects
AllesWirdGut
Address
Bruno-Marek-Allee 19-23, 1020 Vienna
Year
2019
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories
Client
ÖVW – Österreichisches Volkswohnungswerk
Team
Alina Schwarz, Andreas Schmid, Asli Candan, Lena Schweiger, Lucia de la Duena Sotelo, Monica Petecka, Rachele Albini, Svetla Stoyanova, Thomas Scheiblauer, Vit Gerhard
Project master planning, project management & site supervision
DELTA Projektconsult

Recontextualizing the Workplace: Feels Like Home

As a housing construction company, the Österreichische Volkswohnungswerk (ÖVW) has always had the goal of bringing fresh life to cooperative housing. The company motto, after all, is, Welcome home, welcome to ÖVW. The accompanying wish for a recontextualization of the everyday workplace now also finds expression in the new corporate office premises on Am Tabor Street. The interior design concept is based on a powerful combination of vitalizing tones of green and blue, informed by a sense for the human need for quiet, openness, and nature. Clear shapes, accentuating lighting elements, solid flooring, a pointillist décor, and wooden furniture that gently fits into the space provide for an unobtrusive and yet inspiring atmosphere—a place of busy interaction and productive privacy.

The average person spends full eight hours a day at the office, another eight are used for sleep, and only eight more are available for leisure. The goal of the AllesWirdGut design therefore was to imbue their space design concept with that cozy feeling, the sense of comfort we otherwise only know from our home. From the entrance area to the roof terrace, from the flexible workspace to the transparent meeting room, the ÖVW offices, bathed in daylight and intersected by through-views, provide diversified space for the free unfolding of the mind, for constructive thinking, for concentration and natural motivation. The stylistic credo at work here was: Get away from artificial minimalism and go for a contemporary style of classical elegance. Welcome home.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by AllesWirdGut

IBK Neugestaltung Maria Theresien Strasse
Innsbruck
NHK Niederösterreich Haus
Krems
ERZ Social Housing
Wien
LOU Single House
Vienna
KIT Kindergarten
Wien
ROM Festival site in a roman quarry
St. Margarethen