Paracelsus Bad & Kurhaus

Salzburg
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Architects
Berger+Parkkinen Architekten
Address
Auerspergstraße 2, 5020 Salzburg
Year
2019
Cost
1M - 100M
Stories
5-20 Stories
Client
Stadtgemeinde Salzburg, KKTB Kongress, Kurhaus &Tourismusbetriebe Salzburg

Swimming & the City.

The "Paracelsus Bad & Kurhaus" was conceived as a three-dimensional landscape with the building’s main elements forming a clearly legible vertical layering. The rather introverted plinths of the bath contain on three floors the city's health and spa services and the pool's changing rooms. The entire roof level, used for the sauna facilities and their spectacular outdoor pool, features a view of the entire city. A layer of ceramic louvers surrounds the "Paracelsus Bad & Kurhaus", screening it from passersby.

Panoramic View and Surrounding Countryside

Wide central stairs lead in a continuous movement from the main entrance in the west through the three plinths floors to the swimming level’s. The daylight shining through guarantees consistent natural lighting. The swimming level features four different pools, from a sports pool to a diving pool, a kiddie pool and the relaxation pool. A continuous band of large, storey-height glass elements forms the boundary to the outside bringing the urban surroundings’ beauty deep into the space. The materialization of the waterscape is provided by ceramic surfaces, water and light, bordered from above by the gentle shapes of the wavy ceramic ceiling. The animated ceiling with its different heights underscores the variety to be found in the spatial and atmospheric context.

The Sauna Facilities “Naked Above the City”

The gastronomic and sauna facilities are located at the top of the building. Three saunas face the city with panoramic views, while the central and largest sauna is both, sauna and lounge, focusing on the Pfarrkirche Mülln (Mülln Parish Church). A relaxation zone provides an unobstructed view of the hilly landscape to the North and Maria Plain. In the outdoor pool, guests have the sense of bathing above the city’s rooftops, its highest point.

Related Projects

  • Osaka University MACHIKANE Nursery school
    Coelacanth K&H Architects
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • New chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazine

Other Projects by Berger+Parkkinen Architekten

Residence of the Norwegian Ambassador
Vienna
British Council Austria
Vienna
Paracelsus Medical University
Salzburg
Ice Sports Centre Vienna
Vienna
University of Applied Siences Hagenberg
Hagenberg
Embassies of the Nordic Countries
Berlin, Germany