Parking Deck at the Motorway

Vienna
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH Photography Elisabeth Mayr-Keber
© Elisabeth Mayr-Keber
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH Photography Elisabeth Mayr-Keber
Photo © Elisabeth Mayr-Keber
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH Photography Elisabeth Mayr-Keber
Photo © Elisabeth Mayr-Keber
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH Sketch Gert Mayr-Keber
Drawing © Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
Drawing © Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
Drawing © Gert M.Mayr-Keber
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
Drawing © Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Parking deck at a highway City X 2002 Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
Drawing © Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Architects
Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
Address
Katharinengasse 8, 1100 Vienna
Year
2002
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed

Situated directly at the urban motorway this parking deck serves the accommodation of the stationary traffic for the new housing estate, but also it is used as a sound barrier. The glassy "crown" on the upper ledge is a functional complement and completion in this sense.

Following the circular run of the motorway the street sided façade swings in a long arch to the north. In the upper floors the low building depth caused an extension which was formed in two-storey squared oriels. The arch shaped wall is not disturbed but it gets even much better expressed by the shadow and the three dimensionality.

The back side façade is planned as a "green picture" and it should become a continually changing painting for the occupants. The roof is planned as a green regeneration area of the housing estate.

A 'stairway-skulpture' is used as escape way and is at the the same time a connection to the neighbouring residential building.

Grünraumplanung

DI Thomas Proksch

Related Projects

Other Projects by Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH