PHI - Philips-Haus

Vienna
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © Leo Fellinger
Photo © moodley brand identity, Tina Herzl & Julian Mullan
Photo © moodley brand identity, Tina Herzl & Julian Mullan
Photo © moodley brand identity, Tina Herzl & Julian Mullan
Photo © moodley brand identity, Tina Herzl & Julian Mullan
Architects
Josef Weichenberger architects + Partner
Address
Triester Straße 64, 1100 Vienna
Year
2018
Stories
5-20 Stories
Team
Robert Huebser (Projektleitung project supervision), Mark Steinmetz (Projektleitung project supervision), Raphaela Bauer, Manuel Fasch, Stefan Fussenegger, Araceli Garzia Sanchez, Clemens Gurtner, Zrinka Lovrekovic, Sandy Panek, Giacomo Rocco, Riccardo Rotelli, Stefan Schubert, Andreas Schuchnigg, Dagmar Schultes, Alice Steinmetz, Michael Strohmaier

Philips Haus – an icon of 1960s modernism – forms a welcoming gesture on the southern entrance to the city of Vienna. Although dwarfed by nearby Wienerberg City, it continues to make an impact more than fifty years after its completion. Its shape and anatomy remain distinctively unique, leaving behind an
architectural afterglow in the eyes of the thousands of motorists that drive by every day.

Philips Haus still conveys the visionary spirit of its designer, renowned Viennese architect Karl Schwanzer.
Originally conceived as the Austrian headquarters of Philips, it was opened in April 1965, after 4 years of construction starting in late 1961. Philips Haus showcases a particularly unique construction. It rests on 4 slender reinforced concrete pylons, prominently visible on its facades. Between those – and cantilevering beyond them considerably – span more than 70 meters long prestressed concrete beams. Two per floor, spaced 14 meters deep, connected by a minimized secondary floor and beam construction. As a result, the individual floors seem to rest between the primary pylons like a stack of shelves inserted through a pair of ladders. The centre-span of the longitudinal beams measures 39 meters, its cantilevers 16 meters on each side. A 76 meter long, three-storey podium, sits off-centre underneath the high-rise slab.
Both volumes are interconnected through a shared vertical circulation core.
Approximately 50 meters in height, the building is a masterpiece of structural engineering. Responsible for its structure were legendary Austrian engineer Robert Krapfenbauer in cooperation with the Munich firm Dyckerhoff & Widmann.

A column-free plan allowed for the first open-space off ices in Austria in the
1960s, and today provided an ideal starting point for a sustainable refurbishment of the Philips Haus. Its open, interrupted layout facilitated a great variety of adaptations: from loft to micro apartment, all possibilities for conversion into contemporary forms of housing could be exploited. The result might be called
a ‘vertical village’, composed from serviced apartments, supermarkets, restaurants, fitness club, parking and a future connection to the new U2 underground metro line.
Nine standard floors of the high-rise contain 135 serviced apartments which range in size from 30 to 46 m². As future investments they are not intended for immediate personal use, but will be rented on a daily to monthly basis, fully furnished and supported by hotel-like infrastructure. Every apartment affords
impressive views over the city, or southward across Lower Austria and to the Schneeberg. A truly magnificient 360° vista can be experienced from the 12th floor penthouse.

Revitalisation of the building was carried out in close coordination with the historic preservation authorities, as since 2010 the façade, structure and circulation cores had become registered monuments. Reconstruction
of the aluminium ribbon windows received particular attention and was subtle reinterpretation of Schwanzers original facade from the 1960s – which did not survive into the 21st century and had been replaced a few times.
A terrain modification from the 90ies could be undone, and the southern side re-established with its landmark panoramic window. Hence the podium would again – as intended by Karl Schwanzer – appear to be hovering above a slightly setback ground floor. Philips Haus became PhilsPlace, and thus - not least
through its name - the original concepts and spirit of the building live on.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by Josef Weichenberger architects + Partner

ROT - Wohnbau Rotenmühlgasse
Wien
PEL - Gartensiedlung Pelargonienweg
Wien
SEN - Wohngarten Sensengasse
Wien
FUX - Wohnbau Fuchsröhrenstraße
Wien
BWB - Landesklinikum Baden
Baden
LOK - Lokal Schleifmühlgasse
Wien