Residential building

Vienna
Photo © Manfred Seidl
Photo © Manfred Seidl
Photo © Manfred Seidl
Photo © Manfred Seidl
Photo © Manfred Seidl
Photo © Manfred Seidl
Photo © Manfred Seidl
Architects
GERNER GERNER PLUS
Location
Vienna
Year
2006

A wide ramp pierces into the house. One stands between two building parts, in the midst of an urban ravine, somehow reminiscent of the narrow alleyways in Napoli. (…) Even in a downpour or snowstorm one stays dry here. Jutting out daringly over the ravine and covering the entire developed area is a periscope-shape loft. This results in a huge communal terrace on the fourth floor. (…)

As an extension of the terrace in the winter, the entire courtyard-side of the first floor is likewise designed for communal purposes.


 



The yellow pointed cap. As expressive as the final gesture might seem at first glance, it is the result of a logical and stringently constructed cross-section of the top maisonette apartments. This measure maximizes the use area; the slope of the angle and course of the stairway complement one another in a fine symbiosis, packed in a sulfurous yellow trapezoidal sheet metal section.



Wojciech Czaja, “Freiraum für Soziales (Free Space for Socializing)”, periscope architecture – gerner°gerner plus, 2007

Related Projects

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Other Projects by GERNER GERNER PLUS

Regionalzentrum und Gebietsvinothek
Kirchberg am Wagram
Galerie-Multifunktionsbau
Grenzach-Wyhlen, Germany
Zentrum Kagran - Städtebauliches Gutachten
Wien
Wohnbau Schukowitzgasse
Wien
Hillinger Winery
Jois
Residential building
Vienna