Forecourt Schloss Schönbrunn

Vienna
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Drawing © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Visualization © Gert M. Mayr-Keber
 
 
Forecourt Schloss Schönbrunn Vienna Competition 2014 Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
Drawing © Gert M. Mayr-Keber ZT GmbH
 
 
Architects
Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH
Address
Schönbrunner Schlossstrasse, 1130 Vienna
Year
2014
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed

Considering the demand of parking space and switching area for buses our project aims at integrating and merging the necessary building that provides a shop, ticket counters, toilets, storages and office space, into a newly designed green space.

 

The building presents itself welcoming by means of a glass facade to the north, the toilets are accessible separately via a niched entry. The office is planned southwards providing an overview of the parking lot and has a separate doorway.

 

A Corten-Steel curved screen covers the building on the south and it extends to the waiting area of the bus terminal where the material changes to sheeted aluminium. The curved design fits itself nicely into the park area and the corroded surface reflects the natural ageing process.

 

The laser-cut leaves are picking up on the motive of the fabric that can be found in emperor Franz Joseph I‘s study, like representing an abstract reference to the palace’ interior. Within the range of the terminal this structure is not only a roof, but it separates the waiting zone and the path leading to the underground station, where it furthermore creates an espalier, inspired by Schönbrunn’s garden. The structure dissolves and blends in with the plants, spacious pathways open their nature to translucence. Benches are attached on the terminal’s side, the gutter drains into the pillars that hold plant containers. Two different floorings are planned for the waiting area and the pathway.

Related Projects

Other Projects by Gert M.Mayr-Keber ZT GmbH