Viegener Optik

St. Gallen, Switzerland
Counter in oak and eyewear display wall in polish lacquer in front of the staircase core in Porsche orange
Photo © Peter Tillessen
Showroom with the consulting tables in oak
Photo © Peter Tillessen
Detail stair railing and storage cabinets for glasses
Photo © Peter Tillessen
Detail mirror on consulting tables in front of storage cabinets for glasses
Photo © Peter Tillessen
Shop-window from outside with view to the showroom
Photo © Peter Tillessen
Interior Designers
Architekturbüro Herbert Bruhin
Address
Schmiedgasse 35, 9001 St. Gallen, Switzerland
Year
2000
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Viegener Optik

Viegener optician’s store is a long, narrow room in a 1970s building in the heart of St. Gallen. A rounded, exterior staircase extends into the sales room, demarcating the entrance area from the consultation room behind it. The display wall spanning the entire length of the longitudinal wall is characterised by illuminated showcases for the glasses and a high-gloss finish. The wall guides customers directly to the consultation room. The floor and the sales counters are made of oak. In striking contrast is the dominant staircase, which is finished in Porsche Orange 1968.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Architekturbüro Herbert Bruhin

Creaplant – Designers' Saturday
Langenthal, Switzerland
WOGG – IMM Cologne
Cologne, Germany
Bathrooms
London, Great Britain
Creaplant – Designers' Saturday
Langenthal, Switzerland
Optik Dudli
Wil, Switzerland
WOGG – Designers' Saturday
Langenthal, Switzerland