Zwi Perez Chajes Synagogue

Vienna
Photo © Karoline Mayer
Photo © Karoline Mayer
Photo © Karoline Mayer
Photo © Karoline Mayer
Photo © Karoline Mayer
Photo © Paul Ott
Photo © Paul Ott
Architects
BEHF Architects
Address
Simon Wiesenthalgasse 1, 1020 Vienna
Year
2009
Team
Planning: BEHF Architects, Design Architect: Stephan Ferenczy, Project Management: Markus Schuster, Planning and Details: Lorenzo de Chiffre and Bernd Oberwinkler, Local Construction Supervision: Roman Schmid

BEHF Architects designed the architectural interior of the synagogue in the Zwi Perez Chajes School on the campus of the Jewish Community of Vienna.

The aim was to architecturally design the interior of the synagogue situated in an existing shell construction in the new centre of the Jewish Community of Vienna on the one hand and to technically and organisationally execute this project on the other hand.

Since the synagogue was intended for pupils of the Zwi Perez Chajes School as well as for inhabitants of the Maimonides-Old Age Home, BEHF considered these multiple needs and decided to add internal shutters: inside, these shutters are not smooth or clean, strict or uniform, but are folded, lively, and allow one to see the background through slots and flaps. The rays of sunshine illuminate the interior of the synagogue in such a manner as to add variety and suspense.
The "back" of the oak wood paneling is gold-plated and can be seen as a special "shining" room from the outside. Inside, there are reflecting and sparkling lights and shadows coming from the flaps in the wooden elements, which are placed at irregular intervals and can be opened and closed.

The result shows how a synagogue of today can be designed: by handling materials in a very simple yet sophisticated manner and using a clear, modern language.

Related Projects

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Magazine

Other Projects by BEHF Architects

LLOONBASE 36
Vienna
A1 Telekom Customer Service Center
Vienna
Shopping Mall EO
Oberwart
MERKUR Hoher Markt Premium Store
Vienna
A1 Shops
Retail Center Neukauf Villach
Villach