Bamboo Gateway

Guizhou Province, China
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Foto © West-line Studio
Dibujo © West-line Studio
Dibujo © West-line Studio
Dibujo © West-line Studio
Arquitectos
West-line Studio
Dirección
Bamboo National Forest Park, Chishui, Guizhou Province, China
Año
2008
Building Area
513.5 sqm
Landscape Area
6125 sqm
Design Unit
West-line Studio
Lead Architects
Haobo Wei, Jingsong Xie
Architecture
Yudan Luo, Minghua Ou
Structure
Yuanping Li
Graphic
Martina Muratori
Photos
Haobo Wei, Jingsong Xie, Martina Muratori

The 10,000 hectares Zhuhai National Park, located in Guizhou province, South-West China, is characterized by the unique presence of the Bamboo Sea, which constitutes the main tourist attraction. The local tourism department decided to promote a landscape project, which covers an overall area of 22,000 sqm, able to enhance awareness about the protection of the original landform and indigenous species.

The park gateway has been designed as an assembly of vertical lines, a denser cluster which can be randomly intercepted in the bamboo sea. The gate is hidden into the forest and interacts with the various weather conditions of the area (sun, fog, rain, wind and snow) which make the architecture unstable and flexible. The gate aims to 'activate' the bamboo being at the same time hidden into the forest but also creating an iconic entrance for the park.

The program includes the main entrance to the National Park, a tea pavilion together with a larger landscape project which involves flying boardwalks, which allow visitors to experience the forest without affecting the environment. The iconic entrance is characterized by a support system made of concrete with bamboo hung on the roof. Because of the presence of a mixture of water and sugar inside, the bamboo has been steam-treated to take out the oil and avoid decay. Since the local equipment only allows the bamboo to be steamed to a maximum length of 6 m, it must be divided in two parts, 5.5 m each, kept together by hand-made galvanized metal joints.

A water pond, built under the entrance gate, helps create fog due to the differing temperatures, especially in the early morning and sunset or during winter and rainy days. The architecture is based on a full understanding of the character of the Bamboo Sea and aims to play with weather elements.

So far, this project has been titled with:
"Winner" of the International Architecture Award 2020;
"Winner" of German Design Award 2020;
"Special Mention" of A + Awards 2019;
and "Winner" of American Architecture Award 2018.

Proyectos relacionados

  • Wellness Bogn Sedrun
    Walter Bieler AG
  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+

Magazine

Otros proyectos de West-line Studio

Chetian Cultural Center
Guizhou Province, China
Shui Cultural Center
Guizhou Province, China
Guizhou Fire Station
Guizhou Province, China
Chetian Tourist Center
Guizhou Province, China