Dipoli renovation

Espoo, Finland
aerial view
照片 © Tuomas Uusheimo
exterior view
照片 © Tuomas Uusheimo
exterior view
照片 © Tuomas Uusheimo
exterior view
照片 © Tuomas Uusheimo
lower lobby
照片 © Marc Goodwin
bistro
照片 © Tuomas Uusheimo
main staircase
照片 © Tuomas Uusheimo
upper lobby
照片 © Marc Goodwin
great hall
照片 © Tuomas Uusheimo
student cafeteria
照片 © Tuomas Uusheimo
student cafeteria
照片 © Tuomas Uusheimo
restaurant
照片 © Tuomas Uusheimo
office facilities
照片 © Tuomas Uusheimo
meeting room
照片 © Tuomas Uusheimo
建筑师
ALA Architects
地址
Otakaari 24, 02150 Espoo, Finland
年份
2017
费用
100万 - 1亿
楼层
1-5层
客户
Aalto University Campus & Real Estate

Dipoli, the iconic, experimental student union building of Helsinki University of Technology designed by Raili and Reima Pietilä and completed in 1966 has gone through a complete renovation and gotten a new life as the main building of Aalto University. The landmarked building, located on the edge of the Alvar Aalto designed Otaniemi campus, is the result of an architectural competition organized in 1961, where the Pietiläs’ entry was awarded shared 2nd prize. The renovation was part of the larger campus reorganization project linked to the former Helsinki University of Technology campus becoming the main campus of Aalto University, born out of the merger of three Helsinki area universities.

In its new role Dipoli functions as the meeting place for the university administration, the academic community, the students and other stake holders. All of these parties were also activated in the spatial re-design process that turned the building into a sustainable, flexible workspace of the future. In addition to housing the administration, Dipoli continues to function as a prime location for important lecture events, as well as university festivities, and acts as a display platform for the university’s research and design projects. The cafés and restaurants at Dipoli cater for students, staff, as well as neigborhood residents.

The Dipoli renovation project was Aalto University’s test lab for flexible working methods and mobile work. The aim of the design team led by ALA was to re-radicalize the building by creating a fresh, open and dynamic user experience, not forgetting the original designers’ vision.

相关项目

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • 海口美舍河生态修复工程
    土人设计
  • 重庆市潼南大佛寺湿地公园
    土人设计

杂志

以下出品方的其他项目 ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi
Helsinki, Finland
Kilden Performing Arts Centre
Kristiansand, Norway
Kuopio City Theatre restoration and extension
Kuopio, Finland
Lapeenranta City Theatre
Lappeenranta, Finland
Aalto University Metro Station
Espoo, Finland
Keilaniemi Metro Station
Espoo, Finland