'Am Inn' Office Building - Redensification in the Industrial Area

Niederndorf
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
Foto © Christian Flatscher
site plan
Dibujo © LORENZATELIERS
ground plan
Dibujo © LORENZATELIERS
first floor
Dibujo © LORENZATELIERS
third floor
Dibujo © LORENZATELIERS
sections
Dibujo © LORENZATELIERS
Arquitectos
LORENZATELIERS
Ubicación
Niederndorf
Año
2023

Instead of a land-intensive expansion of the BORA sites in Niederndorf, LORENZATELIERS convinced our client with a compact densification of the already developed areas near the banks of the Inn. This keeps land use low and optimizes operational processes between the two existing buildings. With up to 20m long connecting bridges to the existing AT I/II buildings, the new AT III building forms a "company campus" with short distances. The lowering of the site level around the new building by means of two green "cut walls" and the preservation or replanting of the tree lined along the Innstrasse also embed the building in a park-like environment.

Office space is planned for the 5 above-ground floors, which will be available to employees from autumn 2023 and will be flexibly grouped around an internal development and communication zone with communal facilities. Access is via 2 interlocking staircases, which together with the sanitary areas and the elevator form the inner core. As a result, all workplaces are located along the outer facade, which - in accordance with the client's specifications - ensures maximum quality of the workplaces, high flexibility in use and the fulfillment of the requirements of modern office buildings. Due to the flexibility of the design in reinforced concrete skeleton construction, even the conversion into a residential building is conceivable - provided that it is repurposed into a mixed-use area.

These upper floors are surrounded by cantilevered and shady balconies, which as an extended "office space" offer employees a place for informal conversations, telephone calls, reading or study work. On the second floor, these balconies expand - on the east side and west side to the wetlands of the Inn - to spacious, cantilevered and covered lounges. The external appearance of the new building is essentially characterized by the liveliness of the all-round railing, which consists of flat steel bars of different materials that are staggered in different heights and twists.

The thermal envelope consists at the upper floors of floor-height post and beam construction with elements that can be opened to access the all-round balconies. In addition to that, sun protection in front of the glass-elements will be installed. The underground level that houses storage spaces and technical facilities is being served with daylight by an all-round, waterproof window-band which helps saving lightning costs and energy consumption. The roof areas are all covered with photovoltaic elements, a groundwater heat pump is used for heating and cooling the building.

Proyectos relacionados

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Otros proyectos de LORENZATELIERS

House St
Innsbruck
Market & School
Nussbaumallee
Wien
BORA Flagshipstore
Herford, Alemania
Sportcity Ilirija
Ljubljana, Slovenia