Real Estate Complex La Mantilla

Montpellier, Frankreich
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Foto © Luc Boegly
 
 
Architekten
Jacques Ferrier Architecture
Stadt
Montpellier
Jahr
2015

La Mantilla answers the functional mix programme defined for the mixed development zone Jacques Cœur in Montpellier. With an approximately 32,000 m2 surface area, it provides shops, restaurants, housing, a student residence, offices and a public car park.

The complex is designed as a coherent built landscape and organised around an interior garden that acts as its federating element, exemplifying the approach taken to the ongoing design of this city. Three grand staircases lead up to the 1st floor level hanging garden that provides users and residents with a pleasant social space opening onto the city. As well as the staircases, there are also a number of openings that contribute to creating a feeling of transparency and lightness.

On the southern side, Place Pablo Picasso marks the gateway to the city. Particular emphasis is placed on the verticality of the buildings, whose silhouettes rise up from the surrounding landscape, underlining this new urban identity and providing a strong signal. On the northern side giving onto the Jacques Coeur Lake, the view opens generously onto the hanging garden with its cafés and restaurants linking the public and private gardens.

Like other projects designed by the studio, a unifying element, in this case a white mineral mantilla, is used to encompass the architectural language of La Mantilla while offering a reinterpretation of Mediterranean architecture. Its pattern takes the form of a lattice that wraps around the balconies and loggias, providing subtle tonal variations that change with the time of day.

From an environmental point of view, the project complies with Low Energy Consumption Building standards and reflects the studio commitment to sustainable development.

By simultaneously placing emphasis on both the use of the building and its users, the design is a highly contemporary project that avoids all fleeting architectural fashions. It is simply a building in the city, both generous and useful.

Architectural team: Jacques Ferrier architecture

Architect: Jacques Ferrier
Project Manager: François Marquet
Architect Partner: A+ Architecture
Architect: Philippe Bonon, Philippe Cervantes

Consultants
Structure: SARL André Verdier Ingénieurs Structure
Fluids: BETSO
Economist: l’Echo
Acoustics: AMO HQE / High Environmental Quality assistance

Client
Bouygues Immobilier, Pragma, Urbanisme et Commerce

Competition
Winning project in 2009

Area
32000 m2 / 3200 square meters

Cost
31,1 M€

Envirenmental approach
Bâtiments Basse Consommation (low energy building)

Program
19 200 m2: housing (275)
6 150 m2: shops
3 300 m2: offices
3 350 m2: student residence (102)

Verwandte Projekte

Weitere Projekte von Jacques Ferrier Architecture