CONTRAST, Zahnarztpraxis

Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Photo © pichler.architekt[en]
Architects
pichler.architekt[en]
Year
2007

An elongated reception and waiting area is
structured by clear, cubic fitted elements
including service facilitys made of cherry
wood. The warm, reddish hue of the timber
creates a spacial atmosphere that dispels
the initial fear of patients. In the waiting
area, patients can relax in the comfortable
cream-coloured armchairs. The fitted
furniture hides the side rooms and technical
equipment. The pure white of the practice
rooms constitutes a strong contrast to
the comfort and emotional warmth of the
waiting area. With clear functional divisions,
the practice rooms are stacked next to each
other. Large windows provide an extensive
view of the cityscape.

Probably none of foot treading light and
casual way to the dentist. In most cases,
this visit is a rather unpleasant thing.
Upon entering hesitant step practice, is
an immediate a state of balance and peace.
An elongated reception and waiting area is
structured by clear, cubic space installations
in Elsberry. The warm, reddish tone of
the wood creates atmosphere, claimed all
the senses and makes you forget the fear
of the unknown. Immediately you feel
comfortable, and takes in the comfortable
leather chair.

In contrast to the emotional warmth and
coziness of the waiting area is the pure white
of the ordinations. Physically, white is the
sum of all colours, it is the perfect colour.
Everything should be hygienic is white,
cleanliness is thus easy to control. Clearly
separated from the functional treatment
rooms lined in a row. The window frame as
a single image carrier generous excerpts of
the urban landscape. Only in oral hygiene
is a full-scale mural of the world’s rich and
famous.

Related Projects

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • European Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Sophienterrassen
    WES LandschaftsArchitektur
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur

Magazine

Other Projects by pichler.architekt[en]

Passivhaus mit Taucheranzug