Zwi Perez Chajes Synagogue

Vienna
Fotografia © Karoline Mayer
Fotografia © Karoline Mayer
Fotografia © Karoline Mayer
Fotografia © Karoline Mayer
Fotografia © Karoline Mayer
Fotografia © Paul Ott
Fotografia © Paul Ott
Architects
BEHF Architects
Adreça
Simon Wiesenthalgasse 1, 1020 Vienna
Any
2009
Equip
Planning: BEHF Architects, Design Architect: Stephan Ferenczy, Project Management: Markus Schuster, Planning and Details: Lorenzo de Chiffre and Bernd Oberwinkler, Local Construction Supervision: Roman Schmid

BEHF Architects designed the architectural interior of the synagogue in the Zwi Perez Chajes School on the campus of the Jewish Community of Vienna.

The aim was to architecturally design the interior of the synagogue situated in an existing shell construction in the new centre of the Jewish Community of Vienna on the one hand and to technically and organisationally execute this project on the other hand.

Since the synagogue was intended for pupils of the Zwi Perez Chajes School as well as for inhabitants of the Maimonides-Old Age Home, BEHF considered these multiple needs and decided to add internal shutters: inside, these shutters are not smooth or clean, strict or uniform, but are folded, lively, and allow one to see the background through slots and flaps. The rays of sunshine illuminate the interior of the synagogue in such a manner as to add variety and suspense.
The "back" of the oak wood paneling is gold-plated and can be seen as a special "shining" room from the outside. Inside, there are reflecting and sparkling lights and shadows coming from the flaps in the wooden elements, which are placed at irregular intervals and can be opened and closed.

The result shows how a synagogue of today can be designed: by handling materials in a very simple yet sophisticated manner and using a clear, modern language.

Projectes relacionats

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Revista

Altres projectes per BEHF Architects

Koller + Koller am Waagplatz
Salzburg
Laendyard Erdberger Lände 26 “South”
Vienna
Porto Bar
Vienna
The Icon Vienna
Vienna
Vorgartenstrasse 98-106
Vienna