Seminar and distribution center for Viega

Attersee
The building has an excellent ecological footprint.
Photo © ATP/Kuball
Photo © ATP/Kuball
From the very beginning of the design process, ATP addressed all functional and energy-related aspects of the building across its entire lifecycle.
Photo © ATP/Kuball
The reduced architecture reflects the functionality inside.
Photo © ATP/Kuball
Architects
ATP architects engineers
Location
Attersee
Year
2021
Client
Viega GmbH Österreich
Team
Gesamtprojektleitung: Nora Westphal
Building physics, fire protection
ATP sustain
Lighting design
Hailight
Building control and measurement systems
TROX HGI
Exhibition design
Atelier Markgraph
Kitchen design
Ronge GmbH
Certification
Meckmann und Kollegen
BIM
e3d RWTH Aachen
Landscape Design
Bauchplan

The Viega seminar and distribution center in Attersee (Upper Austria) is an ecological flagship project: The building, which was integrally designed with BIM by ATP Vienna and ATP sustain, has an exceptional ecological footprint, because it generates more energy than it consumes. In acknowledgement of this responsible approach to energy, the building has received Platinum certification from the German Sustainable Building Council (DGNB) and the Gold Award of the Austrian Government’s “klimaaktiv” initiative.

Center as “interactive training content”
Future seminar participants will be able to actively learn from the high ecological and economic quality of the building. For the seminar center, which measures around 3,000 m2, will be used as a best-practice example during training programs: Water and energy demand, external heat inputs and internal cooling loads, use phases, and geothermal data will be comprehensively monitored and then evaluated by the participants. Thus, the building will become a “living” demonstration object.

Integrally and digitally designed – BIM to FIM
For both Viega GmbH and ATP the project has been an opportunity to set an example for the future of building. From the very beginning of the design process, they addressed all functional and energy-related aspects of the building across its entire lifecycle. In this respect, the leading global supplier of installation technology found the ideal partner in ATP. As the building was fully integrally designed with Building Information Modeling (BIM) it was possible to precisely forecast both the construction and the entire lifecycle costs. And all this building data is now available to the client for the facility management of the center in the operational phase.
Further information:
Press office ATP architects engineers
+43 1 71164 910, [email protected]

Related Projects

  • Eissporthalle Davos
    Walter Bieler AG
  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Office Building Theurl
    ATP architects engineers
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design

Magazine

Other Projects by ATP architekten ingenieure

Handl Gastro Service
Pians
Office Building Theurl
Steinfeld
Boehringer Ingelheim Austria
Vienna
ATP-office
Innsbruck
Fraunhofer IFAM
Bremen, Germany