XAL Competence Center

Graz
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center
Photo © Paul Ott
XAL Competence Center - Site Plan
Drawing © INNOCAD architecture
XAL Competence Center - Floor Plan
Drawing © INNOCAD architecture
XAL Competence Center - Section
Drawing © Paul Ott
Architects
INNOCAD
Location
Graz
Year
2011
Stories
1-5 Stories

The competence center for one of the leading international architectural lighting companies represents a conversion of an existing factory building from the '70s into a unique home base and lighting technology laboratory for pioneering research and development. The building is organized on three axes, with the two outer ones accommodating the lighting technology laboratories, equipped with cutting-edge technology and open workspaces divided by half-height cabinets. The central axis contains a spacious communication and welcome area for customers and co-workers, meeting rooms, open workspaces, lounge, and recreational facilities. A cafeteria, playground, quiet zones, and a zen-inspired atrium are also included. The outer face of the building corresponds to a calm, clear aesthetic. Echoing the SEE THE LIGHT leitmotif in the corporate architecture, the facade translates the interplay of light and shade into a barcode. The perforated, trapezoidal, sheet metal facade wraps around the entire construction and traces the silhouette of the formal industrial building behind it. Towards the river, the building opens onto the park-like, outdoor work and communication area, which continues the rigor and clarity of the corporate architecture.

Related Projects

  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini
  • Casa CCFF
    INGENI

Magazine

Other Projects by INNOCAD

HQ Volksbank South Tyrol
Bolzano, Italy
C&P Corporate Headquarters
Graz
TWA the world academy
King Abdullah Economic City, Saudi Arabia
SAP Vienna
Vienna
Haus Salzkammergut
Gmunden
360° LAB
Graz