Bibliothek Dornbirn

Dornbirn
Arquitectos
Dietrich | Untertrifaller Architekten
Ubicación
Dornbirn
Año
2020
Pisos
1 - 5 pisos
Statics
gbd, Dornbirn
Builder
Wilhelm+Mayer Bau, götzis
Building Physics
Weithas, Hard
Facade
Möding Keramikfassaden, Marklhofen & Spiegelfassadenbau, Koblach
Landscape
Balliana Schubert, Zürich
mechanics
3pgeo
Electronics
Hecht, Rankweil

The library of the town of Dornbirn was designed as an inter-generational sharing, meeting and learning space. It promotes reading and the practice of languages, the exploration of computerized research methods and new forms of communication.
The joint project of the architectural offices Dietrich | Untertrifaller and Christian Schmoelz succeeded against 18 competitors and won the international architectural competition in early 2016.

The ovoid shaped pavilion was established autonomously and seems to have been placed in the park from above. It stands out expressively among the rectangular shapes of the surrounding buildings. The external path crosses the building, which then becomes a public space.

A lattice of prefabricated ceramic elements is mounted on a steel frame at a distance of 70 cm from the glazed facade. The ornaments are inspired by books arranged on shelves. At night, the light filtered by these moucharabys offers an open image of the park and the city. Behind this fixed shading system, which also saves energy costs, there is a ring of room-high wood-aluminium windows with triple glazing and additional ventilation sashes in working areas.

New media, the increasing digitalisation of our everyday lives and the associated change in our entire reading and communication culture have led to a situation where a library is now a kind of public living room in which curious people with similar goals can come together, sometimes quietly delving into the subject matter, sometimes talking to each other.

The access path leads directly to the double height auditorium with the central lending desk, that is flooded with natural light by its central atrium. The open-access area on both levels is flexibly organized around the atrium. A single-flight staircase leads to the basement, where the media library, the games library and an open maker’s space are located.

A total of 1,200 square metres, spread over three floors, offer sufficient space for up to 100,000 books and magazines, cosy corners for reading, listening to music and trying out games, as well as offices and meeting rooms. The large, flexibly usable assembly hall serves as a reading area or event hall for lectures, book presentations and film screenings, depending on requirements

Proyectos relacionados

  • Ausstellung Poetische Räume Strategische Beobachtungen 20 Jahre Architekturbüro Stocker BDA
    Architekturbüro Stocker BDA
  • Umnutzung Spitaltrakt Schützengasse, Riehen
    Kast Kaeppeli Architekten
  • Oberstufenanlage Lachenzelg Zürich
    ADP Architekten
  • Umgestaltung und Renovation Peterskapelle Luzern
    Durrer Architekten
  • Drohnen Reportagen
    Atelier für Architekturfotografie René C. Dürr

Magazine

Otros proyectos de Dietrich | Untertrifaller Architekten

Festspielhaus Bregenz
Bregenz
Stadthalle Wien
Wien
Schule & Mehrzweckhalle
Klaus
ETH Sport Center
Zürich, Switzerland
Angelika Kauffmann Museum
Schwarzenberg
Kindergarten & Musikprobelokal
Egg