Willy-Brandt-Platz and the central bus terminal

Erfurt , Germany
Photo © Juergen Voss
Photo © WES LandscapeArchitecture
Photo © Joern Hustedt
Photo © Juergen Voss
Photo © Joern Hustedt
Photo © Gerhard Zwicke
Drawing © WES LandscapeArchitecture
Photo © Gerhard Zwicke
Lageplan
© WES LandscapeArchitecture
Lageplan
© WES LandscapeArchitecture
Landscape Architects
WES LandschaftsArchitektur
Location
Erfurt , Germany
Year
2009

The guests enter the salon, the large hall, the reception room. They encounter charm and a southern flair, both a calm and animated ambience. Welcome to Erfurt.

Everyone is welcome – here in this well-proportioned, open, urban space, which thrives on the quality of its historic facades and the numerous cafés, restaurants and stores set along the edge of the space.

The ground covering gleams a little, like parquet flooring, while three large chandeliers are suspended above the “hall”, which is enclosed unobtrusively on one side by long, reduced benches. Interpreted in a contemporary way, the Willy-Brandt-Platz can now be perceived as a large city stage.

Above the rotunda of water basins, which at the same time represent the pedestrian entrance to the underground carpark, the square is linked to the bus terminal, which has also been redesigned. This is also incorporated into the spatial-aesthetic quality of the Willy-Brandt square: A floating “Mikado” made of trimmed sycamores and long glass sections marks both the edges of the space and the transitions and also serves as a filter. Below this, the square remains open, spacious and easy to grasp.

Client
Tiefbauamt der Landeshauptstadt Erfurt
EVAG I SWE Stadtwerke Erfurt GmbH

Project period
1999-2009

Size
19.500 m²

Competition
1st prize, 1999

Realisation
WES & Partner

PartnerArchitect
Gössler Kinz Kerber Kreienbaum Architekten BDA GbR, Hamburg

Related Projects

  • Wellness Bogn Sedrun
    Walter Bieler AG
  • Law Firm In A Brewery
    Martin Schmitt Architektur
  • Canteen Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)

Magazine

Other Projects by WES LandschaftsArchitektur

Jungfernstieg
Hamburg, Germany
Alexanderplatz
Berlin, Germany
Reemtsma-Park
Hamburg, Germany
Penthouse Garden
Hannover, Germany
Urban development VIERTEL ZWEI
Wien
Memorial Esterwegen
Esterwegen, Germany